• Niina

Voiko jooga parantaa unta?

Jooga voi olla erinomainen työkalu unenlaadun parantamiseen ja nukahtamisen nopeuttamiseen. On kuitenkin syytä kiinnittää huomiota siihen millaisia harjoituksia teet ennen nukkumaanmenoa, jotta saat niistä parhaan mahdollisen hyödyn. Tässä lisää aiheesta!


Jooga voi todellakin auttaa sinua nukkumaan paremmin, paljon paremmin. Elämme aikaa kun mielemme täyttyy ulkoisista ärsykkeistä, stressistä ja kuormituksesta. Sen lisäksi pitkittynyt kehon stressitila ei ole enää yllättävä vaiva. Elit sitten kiireen keskellä tai et, jos mielesi on täynnä murheita, paineita, tavoitteita, jännitystä yms. se vaikuttaa taatusti uneesi. Jooga voi olla oiva apua juuri tällaiseen stressiperäiseen unettomuuteen tai jos sinun on vain vaikea rauhoittua illalla.


Mikäli kärsit pitkittyneestä unettomuudesta, pyri tekemään tietoisia valintoja joilla parannat unta. Mikäli se ei auta, on syytä kääntyä lääkärin puoleen. Unettomuuden kanssa ei pidä jäädä yksin!


Miksi jooga on hyvästä uneen?


Nukkumaan mennessä sinun tulisi olla väsynyt ja levollinen. Väsymys tulee väkisinkin, mutta entäs levollisuus? Tässä jooga voi olla sinulle suurena apuna. Jooga auttaa sinua rauhoittumaan ja rentoutumaan sekä kääntämään huomiota sisäänpäin. Fyysinen joogaharjoitus voi auttaa sinua valmistautumaan rentoutumista kohti ja sen lisäksi hengitys-, meditaatio- ja rentoutusharjoitukset auttavat lievittämään stressiä ja auttaa rauhoittumaan. Rauhallinen palauttava jooga ja hengitysharjoitukset aktivoivat parasympaattista "lepo" hermostoa jolloin kehon on mahdollista levätä.Mikä jooga on parasta uneen?


Liikunta itsessään on hyödyllistä laadukkaan unen kannalta ja käytännössä mikä tahansa jooga on myös hyödyllistä. Jos kuitenkin perehdytään asiaan hieman täsmällisemmin ja huomioiden haaste rauhoittua illalla niin silloin on syytä kiinnittää tarkempaa huomioita harjoituksen laatuun. Tiedämme, että rankka treeni helposti vie yöunet tai siirtää niitä. Samoin voi käydä joogan kanssa varsinkin jos teet aktivoivia ja energisoivia harjoituksia. Sekä fyysinen harjoitus ja hengitysharjoitus voi olla aktivoiva ja virkistävä.


Joogaharjoituksissa suosi siis rauhallista lempeää joogaa esim. lempeä hatha, lempeä flow, yin jooga. Voidaan vielä tarkentaa, että eteentaivutukset ja selkärangan kierrot ovat luonteeltaan rauhoittavia ja toimivat mm. tästä syystä hyvin ilta harjoituksessa. Ei pidä kuitenkaan jäädä siihen ajatukseen liikaa kiinni. On tärkeää, että harjoitus on kokonaisvaltaisesti tasapainoinen harjoitus. Siksi on aina hyvä, että teet pääsääntöisesti joogaa ohjaajan opastuksella oli se sitten livenä tai videon välityksellä.


Hengitysharjoituksissa kannataa suosia sellaisia, joissa on tasainen hengitys rytmi tai pidempi uloshengitys. Nadi shodhana eli vuorosierainhengitys ja bhramari hengitysharjoitus toimivat myös hyvin. Kokemukseni mukaan kuitenkin monesti aloittelijat saattavat hieman vierastaa bhramari hengitystä, joten ehkä siitä ei kannata aloittaa.


Meditaatioissa käytetään erilaisia tekniikoita. Pinta raapaisuna voisi sanoa, että meditaatiot joissa kuljetetaan energiaa/huomiota alaspäin ovat hyviä illalla. Tässä saattaa kuitenkin herätä kysymys miten tiedät mihin suuntaa energiaa kuljetetaan. Et välttämättä tiedäkkään ja se on ihan täysin ok! Opettajasi tietää ja hän kertoo mihin tarkoitukseen meditaatio sopii. Rentouttavat, rauhoittavat ja maadoittavat meditaatiot ovat yleensä sellaisia.


Rentoutusharjoitukset rentouttaa, joten niille iso peukku!Voiko jooga korvata unta?


Tämä onkin sitten mielenkiintoinen kysymys! Jooga ei korvaa unta, MUTTA jos olet nukkunut yösi huonosti palauttavat joogaharjoitukset varmasti auttavat sinua selviytymään seuraavasta päivästä paremmin ja auttavat sinua valmistautumaan seuraavan yön uneen.


On kuitenkin harjoitus jota kutsutaan joogin uneksi eli jooga nidra ja se VOI korvata osan unesta. Ihminen tarvitsee unta ja siitä ei päästä mihinkään, mutta tietoisella laadukkaalla syvä rentoutumisella on mahdollista saada unta vastaavia hyötyjä. Se kuitenkin edellyttää sitä, että pääset jooga nidra harjoituksen aikana tuohon tilaan, jossa keho käynnistää palautumisen prosessinsa. Harjoittelemalla se on kuitenkin mahdollista. Jooga nidra toimii siis hyvin silloin kun edellinen yö jäi liian lyhyeksi, tai stressaava/kiireinen ajanjakso ei mahdollista sinulle normaalia uni määrää. Ensisijaisesti on kuitenkin tärkeää saada yöllinen luonnollinen uni kuntoon ja jooga nidra voi olla siihen päälle oiva lisä, joka auttaa sinua lataamaan akkuja ja palautumaan arjessa paremmin.Haluatko sinä selkeät joogaharjoitukset parempaan uneen?


Tutustu Unen jooga -kurssiin joka sisältää 12 harjoitusta, jotka auttavat sinua nukkumaan paremmin


Rentouttava vesiputous meditaatio - 5min

Esimerkki harjoitus Unen jooga -kurssilta.Unen jooga -kurssi

Näytän sinulle miten nukut paremmin jo viikossa!


Jos stressi pitää sinut hereillä öisin, unesi on levotonta, sinulla on vaikeuksia rauhoittua ja hiljentää mieli illalla kun tuhat asiaa pyörii mielessä, sinua ahdistaa jo aamu kun et saa nukuttua hyvin, TÄMÄ kurssi on juuri sinua varten.


Lupaan, että huomaat huomattavan eron unenlaadussasi 7 päivän sisällä!


Tutustu Unen jooga -kurssin!

www.katarawellness.com/unen-jooga


Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

©2021 by KATARA WELLNESS rekisteri- ja tietosuojaseloste

  • LinkedIn
  • Facebook
  • Instagram